Субота, 27 березня 2021 05:06

Ґендерна політика – політика рівних прав та можливостей чоловіків і жінок

   

25 березня Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко та представниці жіночих громадських організацій – Людмила Порохняк-Гановська, Олена Суслова, Галина Скіпальська, Марина Легенька та Олена Стрижак провели зустріч в МОЗ з Першою заступницею Міністра охорони здоровʼя України Іриною Садовʼяк. Зустріч проходила в змішаному офлайн-онлайн форматі.

 Катерина Левченко висвітлила питання ефективної діяльності інституційного механізму забезпечення ґендерної рівності:  підвищення рівня ґендерних компетенцій суб’єктів, інформаційні кампанії, розробка плану Комунікації з питань ґендерної рівності за частю МОЗ. Виконання завдань в рамках реалізації НПД 1325 «Жінки, мир, безпека», НПД CEDAW, п. 8: забезпечення доступу жінкам, які стали жертвами сексуального насильства до комплексної медичної допомоги. Доступність та якість медичних послуг для осіб з інвалідністю (Стратегія безбар’єрності, врахувати ґендерну складову у відповідному розділі).

Галина Скіпальська (Українська фундація громадського здоровʼя) поставила питання реагування медиків на ґендернозумовлене насильство, зокрема домашнє насильство, а також сексуальні домагання в охороні здоров’я (по відношенню до медичного персоналу, пацієнтів).  Статистика та Наказ МОЗ №258 як першочергове завдання медиків по діагностуванню та повідомленню, а також доступ до медичних послуг для постраждалих, особливо тих, хто в притулках, денних центрах, кризових кімнатах.  Створення центрів медико-соціальної допомоги як пропонує Закон про протидію домашньому насильству.

Cуслова Олена (Жіночий інформаційно-консультаційний центр) висунула пропозицію спільного коректування документів, виходячи з ґендерної складової.

Марина Легенька (Ла Страда Україна) говорила про надання медичної допомоги дітям, які постраждали від домашнього насильства (статистика закладів охорони здоров’я, дитяча гаряча лінія, доступ батьків до реанімації, медичні огляди).

Людмила Порохняк-Гановська (Національна Рада Жінок України) зупинилась на ґендерних наслідках КОВІД для системи охорони здоров’я. Основним завданням сьогодення вважає нагальну необхідність реформування медсестринства  в Україні (збереження, менторство, міграція, оплата праці, структура в МОЗ – окремий відділ). Готові співпрацювати у впровадженні репродуктивних прав жінок та з розробки Державної Програми з репродуктивного здоров’я (вагітність, аборти, сурогатне материнство).

Стрижак Олена (БО «Позитивні жінки) озвучила, що в багатьох медичних закладах (особливо в малих містах) існує упереджене ставлення до позитивних жінок, в тому числі при пологах, відсутнє безкоштовне надання їжі новонародженим за умов неможливості позитивними матерями грудного вигодовування.

Представниці МОЗ позитивно відреагували на потребу в тісній співпраці й запросили Людмилу Порохняк-Гановську до участі в брифінгу до Всесвітнього Дня здоровʼя та дійшли висновку про проведення спільної пресконференції 11 травня.

 

 

Прочитано 74 разів

Останні матеріали

трав. 12, 2024 24

Втілюємо наш Проєкт

#АктивізаціяГромад #МузейЮріяДахна #IsarEdnannia Ми продовжуємо втілювати наш Проєкт. У…
трав. 12, 2024 19

Вітаємо наших Берегинь!

Щороку у другу неділю травня відзначають День матері. Нині воно припадає на 12 травня. В…
трав. 06, 2024 265

«Дивосвіт України» в Седнівському храмі

Майстер-клас «Дивосвіт України» в Седнівському храмі Георгія Переможця Чернігівської…
трав. 06, 2024 264

Творча зустріч з мисткинею

Зустріч Зої Ружин, поетеси, громадської діячки, авторки десятка поетичних збірок, текстів…

Вісник Національної ради жінок України