Середа, 02 червня 2021 18:41

На захисті прав дитини

Національна Рада Жінок України 1 червня, в День захисту дітей, провела Круглий стіл на тему: «Захищаємо права дитини: попереджаємо сексуальне насильство».

У роботі Круглого столу взяли участь працівники обласних державних адміністрацій, представниці громадських організацій, освітяни, науковці, щоб віднайти, спільні шляхи подолання сексуального насильства.

З вітальним словом виступила Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. Катерина Левченко подякувала Національній Раді Жінок України за те, що порушують актуальні питання сьогодення, зокрема питання щодо захисту прав дітей. Громадські організації, що входять в Національну Раду Жінок України завжди порушують важливі питання щодо освіти, охорони здоровя, протидії домашньому насильству. «Сьогодні у нас є  можливість висловитися, що ми можемо зробити як спільнота, щоб зменшити прояви насильства та порушення прав дитини. Є можливість сформувати актуальні питання, щоб рухатися далі і протидіяти різним формам насильства проти дітей», підсумувала Урядова Уповноважена з питань гендерної політики.

Голова Національної Ради Жінок України Людмила Порохняк-Гановська:

Обрали цю тему не тому, що вона є гострою в Україні. Ми навіть не думали, що вона є гострою… Коли ми працювали з проблемою домашнього насильства у нас якраз питання сексуального насильства стояло якнайпозитивніше, тому що самий менший відсоток людей був саме серед сексуального насильства. І у нас виникла думка, чи насправді мало поширений в Україні цей вид насильства, про який практично не говорять ні мешканці міст, ні мешканці сіл. Під час роботи в 65-й Сесії з Комісії становища жінок звернула увагу на те, що багато івентів було присвячено темі сексуального насильства через Інтернет, у тому числі і сексуального насильства щодо дітей. І оскільки чимало наших організацій в темі і тому ми вирішили в День захисту дітей розглянути це питання. І напрацювати певні пропозиції…

«Сексуальне насильство щодо дітей в Україні: виклики і протидія» – тема доповіді президентки ГО Міжнародної Школи Рівних Можливостей Ірини Конченкової.

У роботі Круглого столу взяли участь Олена Капральська, експертка освітніх програм МБО «Служба порятунку дітей»; Анастасія Дьякова, засновниця освітнього проєкту Stop_sexтинг та Радниця з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віце-прем’єр-міністрі – Міністрі цифрової трансформації України; Надія Ситник, капітан поліції, старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у м. Києві Департаменту патрульної поліції; Ірина Сидоренко,  директор гімназії «Міленіум» № 318 м. Києва; Людмила Афанасьєва, начальник служби у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації; Галина Кучер, к.п.н., начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради; Катерина Черепаха, директорка La-Cтрада Україна та ін.

Пропозиції:

1. Пропрацювання дитячих травм, пов’язаних із домашнім насильством, за допомогою кваліфікованих спеціалістів в області психології.

2. Розробити законодавчий механізм щодо примусового лікування від алкогольної, наркотичної залежності та психічних захворювань для постраждалих осіб від домашнього насильства і для кривдників.

3. Проведення просвітницьких заходів, розповсюдження інформаційних матеріалів та соціальної реклами, створення консультативно-дорадчих органів з метою організації обміну інформацією та обговорення проблемних питань, пов’язаних з насильством в сім’ї, насильством за ознаками статі, протидії дитячій злочинності, захисту прав дітей та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань.

4. Інформування про дієві механізми співпраці між інститутами громадянського суспільства та прокуратурою, розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів, проведення інформаційних заходів, сприяння посиленню результативності діалогу між органами прокуратури та громадськими правозахисними організаціями, які займаються захистом прав жінок та дітей, протидією домашньому насильству.

5. Пропонується внести доповнення до ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству» щодо ведення окремого обліку постраждалих дітей, що дозволить у подальшому проводити більш ефективну та налагоджену спільну з органами та службами з питань захисту прав дітей роботу у напрямку покращення психологічного стану постраждалої дитини, позбавлення емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої дитини здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках.

Дякуємо всім, хто взяв участь у заході!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитано 187 разів

Останні матеріали

трав. 02, 2024 1

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 1

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…
трав. 01, 2024 18

Участь Голови НРЖУ в Форумі ООН

1 травня 2024 року відбувся Форум ООН «Дослідження сімейної політики та народонаселення…
квіт. 24, 2024 194

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…

Вісник Національної ради жінок України